ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ ΚΑΙ ΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ



Μια συνταγή της κορυφαίας Αμερικανίδας σεφ Martha Stewart για ένα υπέροχο Σοκολατένιο Κέϊκ με ξινόκρεμα που του δίνει υπέροχη γεύση, με γέμιση & κάλυψη σοκολάτας. Απολαύστε το.

Υλικά συνταγής

  • Για το κέϊκ:
  • 2 1/4 φλ. τσαγιού αλεύρι
  • 1 1/2 κ.γ. σόδα
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 180 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 φλ. τσαγιού λευκή ζάχαρη
  • 1/3 φλ. τσαγιού καστανή ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αυγά + 1 κρόκο αυγού
  • 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 1/2 φλ. ξινή κρέμα
  • 3/4 φλ. τσαγιού γάλα
  • 200 γρ. σταγόνες σοκολάτας κουβερτούρα *
  • Για το γλάσο σοκολάτας:
  • 300 γρ. σοκολάτα γάλακτος ψιλοκομμένη
  • 350 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 1 φλ. ζάχαρη άχνη
  • 2/3 φλ. τσαγιού κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση συνταγής

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις ή 170 βαθμούς στον αέρα, στρώνουμε με λαδόκολλα και βουτυρώνουμε 2 ταψιά διαμέτρου 20 εκ. και βάθους 6 εκ. περίπου.
  2. Ανακατεύουμε σε μπολ το αλεύρι τη σόδα και το αλάτι. Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη για 5′ μέχρι να αφρατέψει. Προσθέστε το κρόκο αυγού και τα αυγά ένα ένα κάθε φορά, συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτουμε τη βανίλια, χαμηλώνουμε τη ταχύτητα και ρίχνουμε σταδιακά σε 3 δόσεις το μείγμα με το αλεύρι εναλλάξ με τη ξινή κρέμα, αρχίζοντας και τελειώνοντας με το αλεύρι. Προσθέτουμε και τη ψιλοκομμένη σοκολάτα κουβερτούρας ή τις σταγόνες και ανακατεύετε να ενσωματωθούν.
  3. Μοιράζουμε ισομερώς τη ζύμη στα δύο ταψιά, τα στρώνουμε από πάνω με μια σπάτουλα ομοιόμορφα και τα ψήνουμε για 40′ έως 45′, ανταλλάσσοντας τη θέση των κέϊκ, το επάνω κάτω και αντιστρόφως στα μισά του ψησίματος, μέχρι να έχουν ένα βαθύ χρυσό, καφετί χρώμα και όταν το καλαμάκι από σουβλάκι βγαίνει καθαρό από το κέντρο του κέϊκ/παντεσπάνι. Τα βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου να κρυώσουν μέσα στο ταψί και μετά τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
  4. Για το γλάσο σοκολάτας: Εν” τω μεταξύ μέχρι να κρυώσει το κέϊκ, λιώνουμε τη σοκολάτα μπεν μαρί. Αποσύρουμε και την αφήνουμε να μισοκρυώσει για 5 λεπτά. 
  5. Χτυπάμε με μίξερ χειρός το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι για 5 λεπτά περίπου μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα και τη ξινή κρέμα, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  6. Για τη συναρμολόγηση: Κόβουμε το κάθε κέϊκ στη μέση οριζόντια με ένα οδοντωτό μαχαίρι. Τοποθετούμε το ένα κομμάτι κέϊκ  σε μια πιατέλα και το αλείφουμε με 3/4 φλ. τσαγιού μείγμα γλάσου. Συνεχίζουμε με το δεύτερο στρώμα και άλλο 3/4 φλ. τσ. μείγμα γλάσου και συνεχίζουμε τη διαδικασία της διαστρωμάτωσης. Αλείφουμε με το τελευταίο σοκολατένιο μείγμα στη τελευταία στρώση κέϊκ, στη κορυφή και στις πλευρές λειαίνοντάς το με μια μαρίζ.