ΡΑΒΑΝΙ ΤΟ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ


Μια υπέροχη συνταγή για ένα πεντανόστιμο, λαχταριστό γλυκό. Ραβανί σιροπιασμένο. Μια αυθεντική συνταγή της προγιαγιάς, με σίγουρη επιτυχία.

Υλικά συνταγής

  • 1 1/2 φλ. τσαγιού βούτυρο
  • 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 6 αυγά
  • ξύσμα 1 πορτοκαλιού
  • 2 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 
  • 1 φλ. τσαγιού γάλα
  • 1 φλ. τσαγιού ψιλό σιμιγδάλι
  • 1/2 φλ. τσαγιού θρυμματισμένα φυστίκια Αιγίνης
Για το σιρόπι:
  • 3 φλ. τσαγιού ζάχαρη
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού νερό
  • χυμός 1/2 λεμονιού

Εκτέλεση συνταγής

  1. Χτυπάτε το βούτυρο στο μίξερ και ρίχνετε τμηματικά τη ζάχαρη. Προσθέτετε ένα ένα τα κροκάδια και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και συνεχίζετε το χτύπημα μερικά λεπτά. Προσθέτετε σταδιακά τη φαρίνα και το γάλα και συνεχίζετε να χτυπάμε το μείγμα σε χαμηλώτερη ταχύτητα. Προσθέτετε και το σιμιγδάλι και συνεχίζετε το χτύπημα να ενσωματωθεί.
  2. Σε μπόλ βάζετε τα ασπράδια και τα χτυπάτε μέχρι να έχετε μια πηχτή μαρέγκα. Τη προσθέτετε στο μείγμα και ανακατεύετε απαλά με μια κουτάλα από κάτω προς τα επάνω κυκλικά.
  3. Αλείφετε με βούτυρο ένα ταψί Νο. 32 και βάζετε μέσα το μείγμα και ψήνετε το ραβανί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 1 ώρα περίπου. Βγάζετε από το φούρνο και το περιχύνετε με ζεστό σιρόπι πριν κρυώσει τελείως. 
  4. Για το σιρόπι: Bράζετε επί 5′ όλα μαζί τα υλικά για το σιρόπι. 
  5. Κόβετε το ραβανί σε κομμάτια [ρόμβους ή τετράγωνα] και πασπαλίζετε το κάθε κομμάτι με λίγα φυστίκια Αιγίνης.
Προαιρετικά μπορείτε να αντικαταστήσετε τα φυστίκια Αιγίνης με ινδοκάρυδο.
φούρνου συνταγές σιρόπι Ραβανί επιδόρπια γλυκά