ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ

Από τον Pastry Chef Βασίλη Σακελλαρίου





ΥΛΙΚΑ
  • 250 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 200 γρ. φρέσκο γάλα
  • 175 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 250 γρ. ελαιόλαδο Άλτις
  • 15 γρ.  μπέικιν πάουντερ
  • Ξύσμα & χυμό από 2 πορτοκάλια
  • 450 γρ. φύλλο κρούστας
Για το σιρόπι:
  • 250 γρ. νερό
  • 350 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 60 γρ. μέλι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την κρέμα:

Απλώνουμε τα φύλλα ένα – ένα σε μια μεγάλη επιφάνεια και τα αφήνουμε μια μέρα μέχρι να ξεραθούν εντελώς.
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το γάλα, το γιαούρτι, το ξύσμα και τον χυμό από τα πορτοκάλια και το baking powder. Ανακατεύουμε με αβγοδάρτη ή κουτάλα μέχρι να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός.
Σπάμε το φύλλο σε πολύ μικρά κομμάτια και το προσθέτουμε στον χυλό. Το ανακατεύουμε καλά για να υγρανθεί καλά. Βάζουμε το μείγμα σε πήλινο σκεύος ή στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 20-22 εκατοστών και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά.

Για το σιρόπι:

Σε κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό και διαλύουμε μέσα τη ζάχαρη. Μόλις πάρει μια βράση ρίχνουμε το μέλι και κατεβάζουμε από τη φωτιά για να μην βράσει και χάσει τα αρώματά του. Περιχύνουμε ζεστή την πορτοκαλόπιτα με το ζεστό σιρόπι και την αφήνουμε να ρουφήξει, μέχρι να κρυώσει το γλυκό. 
Τη σερβίρουμε σκέτη ή με παγωτό καϊμάκι.