ΤΑΡΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΑΡΩΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΜΑΣΤΙΧΑ

Από τον Λευτέρη Λαζάρου



Αναλογία για 1 τάρτα 12 ατόμων

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΖΥΜΑΡΙ ΤΑΡΤΑΣ

250 γρ. βούτυρο
160 γρ. ζάχαρη άχνη
350 γρ. αλεύρι
3 τμχ. αυγά
½ τμχ. φρέσκια βανίλια
1 πρέζα αλάτι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε με το φτερό μέχρι το μείγμα να γίνει ζυμάρι.
Αφήνουμε το ζυμάρι σκεπασμένο με μια μεμβράνη, περίπου για 2 ώρες, πριν το χρησιμοποιήσουμε. Αυτό μας διευκολύνει να το δουλέψουμε ευκολότερα.
Ανοίγουμε το ζυμάρι στη φόρμα, το τρυπάμε με ένα πιρούνι για να μην φουσκώσει και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160° για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ξανθό χρώμα.



ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΚΑΝΑΖ ΣΟΚΟΛΑΤΑ-ΜΑΣΤΙΧΑ

520 γρ. κουβερτούρα
340 γρ. κρέμα γάλακτος
150 γρ. ζάχαρη
30 γρ. βούτυρο
1 σταγόνα μαστιχέλαιο ή 1 κομματάκι μαστίχα



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε να βράσει η κρέμα γάλακτος, η ζάχαρη και η μαστίχα ή το μαστιχέλαιο.
Μόλις βράσει η κρέμα γάλακτος την ρίχνουμε σιγά, σιγά στη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα μείγμα.
Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει τελείως.
Γεμίζουμε την ψημένη τάρτα με τη γκανάζ σοκολάτας.
Την αφήνουμε περίπου για 2 ώρες να κρυώσει πριν την κόψουμε.


Tips: Αν βάλουμε την τάρτα στο ψυγείο, για να την κόψουμε πρέπει να την αφήσουμε τουλάχιστον μία ώρα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
Καλό είναι όταν ανοίξουμε το ζυμάρι της τάρτας, να το αφήσουμε 30 λεπτά στο ψυγείο πριν το ψήσουμε.
Μπορούμε είτε να αντικαταστήσουμε τη μαστίχα με κάποιο άλλο αρωματικό της αρεσκείας μας είτε να μην χρησιμοποιήσουμε καθόλου άρωμα στην γκανάζ μας.