ΣΑΡΑΓΛΙ

Από τον Pastry Chef Σοφοκλή Ρουμελιώτη



ΥΛΙΚΑ
  • 350 γρ. φύλλο Βηρυτού 
  • 150 γρ. αμύγδαλα ωμά
  • 200 γρ. βούτυρο Lurpak
  • 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης 

Για το σιρόπι: 
  • 200 γρ. νερό
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 φέτα πορτοκάλι με τη φλούδα του



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάμε στο μούλτι τα αμύγδαλα. 

Απλώνουμε δύο φύλλα, βάζουμε μια λεπτή βέργα κατά μήκος, τυλίγουμε τα φύλλα γύρω από την βέργα και ρίχνουμε το τριμμένο αμύγδαλο. 

Σουρώνουμε τα φύλλα πάνω στην βέργα από τις άκρες. Βγάζουμε το σαραγλί από την βέργα και το τοποθετούμε σε ένα στρογγυλό ταψάκι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να γεμίσουμε το ταψί. Έπειτα χαράζουμε με ένα μαχαίρι το σαραγλί σε κομμάτια. Λιώνουμε το βούτυρο. Περιχύνουμε με λιωμένο και ζεστό βούτυρο και αλείφουμε την επιφάνεια. 
Το ψήνουμε στους 150 βαθμούς, για 2 ώρες, μέχρι να πάρει χρώμα και να γίνει τραγανό. 

Αφού ψηθεί το σαραγλί και είναι ακόμα ζεστό από το φούρνο, το σιροπιάζουμε σταδιακά, με ζεστό σιρόπι. Το αφήνουμε 2 ώρες να «πιεί» το σιρόπι. Πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης.

Για το σιρόπι:

Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά, το νερό, τη ζάχαρη, το μέλι, τη φέτα πορτοκαλιού με τη φλούδα, για 5 λεπτά, μέχρι να γίνουν σιρόπι.