ΚΡΕΜΑ ΚΑΡΑΜΕΛΕ

Απο τον Γιάννη Λουκάκο



ΥΛΙΚΑ

Για την καραμέλα
250 γρ. ζάχαρη

Για την κρέμα
600 γρ. γάλα
400 γρ. κρέμα γάλακτος
200 γρ. ζάχαρη
2 τμχ. βανίλια φυσική
240 γρ. αυγά
80 γρ. κρόκους αυγών


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την καραμέλα

Τοποθετούμε μια μικρή ποσότητα ζάχαρης σε προθερμασμένο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και την αφήνουμε να λιώσει. Προσθέτουμε σταδιακά την υπόλοιπη ζάχαρη σε μικρές ποσότητες, περιμένοντας πρώτα να λιώσει η προηγούμενη δόση προτού προσθέσουμε την επόμενη. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να πάρει η ζάχαρη έντονο σκούρο χρώμα καραμέλας. Μοιράζουμε προσεκτικά την καραμέλα στα ραμεκίν.


Για την κρέμα

Ανοίγουμε στη μέση κατά μήκος τη βανίλια με ένα μαχαίρι, με την άκρη του ξύνουμε τους αρωματικούς σπόρους και τα βάζουμε όλα μαζί σε μια κατσαρόλα με το γάλα, την κρέμα γάλακτος και τη μισή ζάχαρη. Ζεσταίνουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Χτυπάμε τα αυγά και τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη. Αφαιρούμε τα κλωνάρια της βανίλιας από το μείγμα της κρέμας και το ρίχνουμε σιγά σιγά και προσεκτικά στα αυγά, ανακατεύοντας διαρκώς με σύρμα, ώστε να μη μαγειρευτούν. Σουρώνουμε και μοιράζουμε την κρέμα στα ραμεκίν, πάνω από το σιρόπι της καραμέλας.
Τοποθετούμε τα σκεύη σε ένα ταψί, το γεμίζουμε με νερό τόσο ώστε να φτάνει μέχρι τη μέση των σκευών και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 C μέχρι να πήξει η κρέμα, για 30-45 λεπτά περίπου. 
Αποσύρουμε τα ραμεκίν από το ταψί, σκουπίζουμε τα νερά και τοποθετούμε στο ψυγείο για να κρυώσει η κρέμα.
Για να σερβίρουμε, περνάμε προσεκτικά ένα μαχαίρι περιμετρικά από τα τοιχώματα του σκεύους ώστε να ξεκολλήσει η κρέμα και τη γυρίζουμε σε ένα πιάτο.