ΣΠΙΤΙΚΑ ΣΑΒΑΓΙΑΡ


Υλικά

1 1/4 φλυτζάνια (125 γραμμάρια) κοσκινισμένο αλεύρι για όλες τις χρησεις
1/4 φλιτζάνι (50 γραμμάρια) κρυσταλλική ζάχαρη
4 μεγάλα ασπράδια αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
1/4 φλιτζάνι (50 γραμμάρια) κρυσταλλική ζάχαρη
6 μεγάλα κρόκοι αυγών σε θερμοκρασία δωματίου
¼ κουταλάκι του γλυκού κρεμόριο (cream of tartar)
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια εσανς
1 φλιτζάνι (100 γραμμάρια) ζάχαρη άχνη ή κρυσταλλική για πασπαλίσμα




Εκτέλεση

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Παίρνετε ένα μεγάλο ταψί και απλώνετε μια λαδόκολλα.
Τοποθετήστε στη σακούλα κορνέ μια στρογγυλή μύτη.
Κοσκινίστε 3 φορές  το αλεύρι και 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική και αφήνετε στην άκρη.

Σε ένα μπολ μίξερ χτυπάτε τους κρόκους των αυγών μέχρι να πήξει το μείγμα και αποκτήσει ένα ανοιχτόχρωμο χρώμα.  Προσθέστε τη βανίλια και ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Στο δεύτερο μπολ ανακατέψτε τα ασπράδια αυγών  σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αποκτήσει μια  αφρώδη υφή, περίπου 30 δευτερόλεπτα, προσθέστε το κρεμόριο. Γυρίστε την ταχύτητα στη μεσαία σκάλα και χτυπήστε μέχρι να κάνει η μαρέγκα μας απαλές κορυφές  . Σιγά-σιγά πασπαλίζουμε με το 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη πάνω από τη μαρέγκα  μέχρι να γίνει ένα παχύ και γυαλιστερό μείγμα, περίπου 2 λεπτά.
Αμέσως χύστε τους κρόκους πάνω από τη μαρέγκα και απαλά ανακατεύετε μαζί με μια σπάτουλα .
Κοσκινίστε το 1/2 του αλευριού πάνω από τα αυγά.

Χρησιμοποιώντας τον δάρτη διπλώνετε απαλά το μείγμα με το αλεύρι σίγα σιγά μέχρι να το απορροφήσει.  Επαναλάβετε με το υπόλοιπο του αλεύρου και διπλώνετε το μείγμα απαλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Γρήγορα ρίξτε το μείγμα στη σακούλα ζαχαροπλαστικής και κάνουμε λωρίδες μεσαίου μεγέθους πάνω στη λαδόκολλα με απόσταση 1 εκ μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν κατά το ψήσιμο.
Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη ή κρυσταλλική.
Ψήστε για περίπου 8-12 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος των σαβαγιάρ.
Στη συνέχεια αφαιρείται τα σαβαγιαρ με μια σπάτουλα και αφήνετε να κρυώσουν καλά πριν τα χρησιμοποιήσετε.



Source