ΦΙΡΙΚΙ ΓΛΥΚΟ

Από τον Άκη Πετρετζίκη




ΥΛΙΚΑ
  • 20 φιρίκια καλό θα είναι να έχουν παρόμοιο μέγεθος για να μην έχουμε πρόβλημα στο βράσιμο
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 500 ml νερό
  • νερό με χυμό λεμονιού για να βάζουμε τα μήλα όταν τα καθαρίζουμε για να μην μαυρίσουν
  • μυρωδικά.. Πολλοί προτείνουν αρμπαρόριζα, άλλοι κανέλα, άλλοι βανίλια.. Εγώ πάλι είχα λίγη βανίλια, αστεροειδή γλυκάνισο, και λεμόνι και αυτά έβαλα
  • ενα κουτάλι της σούπας γλυκόζη ή χυμό λεμονιού για να μην κρυσταλλώσει το σιρόπι
  • ασπρισμένα αμύγδαλα για ντεκόρ




ΕΚΤΕΛΕΣΗ


  • Καθαρίζουμε τα φιρίκια και αφαιρούμε με το εργαλείο που καθαρίζουν τα κολοκυθάκια το κεντρικό μέρος με τα κουκούτσια. Τα βάζουμε σε λεκάνη που έχει μέσα νερό με λεμόνι για να μην μαυρίσουν.

  • Αφού τα ετοιμάσουμε όλα βάζουμε σε μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα τα μήλα μαζί με τη ζάχαρη, τα μυρωδικά, τη γλυκόζη και το νερό. Μιας και μπορεί τα μήλα να είναι στην επιφάνεια και να μην βράζουν κανονικά μπορείτε να τα σκεπάσετε με ένα πιάτο για να τα αναγκάσετε να μείνουν μέσα στο σιρόπι.. Βράζετε μέχρι να είναι έτοιμα τα μήλα (να τρυπιούνται άνετα με ένα πιρουνάκι). Εμένα μου πήρε κανένα μισάωρο.

  • Αν δεν έχει δέσει το σιρόπι μέχρι εκείνη την ώρα (110 βαθμούς κελσίου) αφαιρούμε τα μήλα, τα βάζουμε σε βάζα προσθέτοντας μέσα τους από ένα ή δύο αμύγδαλα και όταν το σιρόπι δέσει το προσθέτουμε στα βάζα..

  • Αν δεν έχουμε γλυκόζη βάζουμε το χυμό ενός λεμονιού λίγο πριν αποσύρετε το σιρόπι από τη φωτιά.