ΤΣΟΥΡΕΚΙ

Aπό τον Στέλιο Παρλιάρο



ΥΛΙΚΑ

  •  35 γρ. βούτυρο γάλακτος (πρόβειο)
  •  35 γρ. βούτυρο αγελάδος
  • 100 γρ. φρέσκο γάλα
  • 160 γρ. ζάχαρη
  • 3 αβγά
  • 5 γρ. μαχλέπι (1 κ.γ.)
  • 5 γρ. μαστίχα τριμμένη η 7 σταγόνες μαστιχέλαιο (προαιρετικά)
  • 100 γρ. νερό χλιαρό
  • 40 γρ. φρέσκια μαγιά μπύρας
  • 650 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 1 αυγό για επικάλυψη 
  • αμύγδαλο φιλέ





ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα βούτυρα, το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα.Προσοχή μη καεί και ανέβει πάνω από τους 50οC.Κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Σ’ ένα άλλο σκεύος διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε στο μείγμα με τα βούτυρα.Ρίχνουμε τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.

Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι (και το μαστιχέλαιο αν έχουμε) και ζυμώνουμε πολύ καλά έτσι ώστε το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα χέρια μας.Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε καλύτερα σε mixer όχι με το σύρμα αλλά με το εξάρτημα για ζύμωμα (τον γάντζο). Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι.Φτιάχνουμε μια μπάλα , τη βάζουμε σε ένα μπολ με λίγο αλεύρι στον πάτο του, χαράζουμε σε σταυρό,  σκεπάζουμε με μια πετσέτα και  αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον τουλάχιστον 3 ώρες ώστε να διπλασιαστεί η μάζα του και να χαθεί ο σταυρός.


Ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι και το χωρίζουμε σε 3 ίσα μέρη.Με τη βοήθεια ελάχιστου αλευριού φτιάχνουμε μπαστούνια και τα πλέκουμε σε πλεξούδα.Αν θέλουμε δίνουμε το σχήμα κουλούρας.Το τοποθετούμε σε μια λαδόκολλα και στη λαμαρίνα του φούρνου.Αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για μια ώρα τουλάχιστον μέχρι να διπλασιαστεί το σχήμα.


Αν θέλουμε να βάλουμε κόκκινο αυγό το βάζουμε αφού φτιάξουμε την πλεξούδα και πριν το αφήσουμε να ξαναφουσκώσει για να μην το τραυματίσουμε μετά και ξεφουσκώσει.Ανακατεύουμε το αυγό μ’ ελάχιστο νερό και μ’ ένα πινέλο με πολύ προσοχή αλείφουμε την επιφάνεια του τσουρεκιού. Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 35΄ λεπτά περίπου μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.