BLACK FOREST (ΜΠΛΑΚ ΦΟΡΕΣΤ)

Από τον Σπύρο Παγιατάκη 




ΥΛΙΚΑ
Για το κέικ:

  • 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 170 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο Flora Soft
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 60 γρ. κακάο 
  • 3 αβγά
  • 2 βανίλιες 
  • 1 ½ κ.γ. αλάτι
  • 1 ½ φλ. ξινόγαλο
  • 1 ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. baking powder
Για τη γέμιση:
  • 400 γρ. βύσσινα 
  • 1 κ.γ. κανέλλα 
  • 1 κ.σ. corn flour 
Για τη σαντιγί: 
  • 400 ml κρέμα γάλακτος 
  • 3 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 1 βανίλια
Για το σιρόπι: 
  • ½ φλ. ζάχαρη
  • 1 φλ. νερό 
  • 2 σφην. kirsch 
Για το στόλισμα:
  • Σοκολάτα κουβερτούρα τριμμένη ή flakes 




ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για το κέικ:
Χτυπάμε τη μαργαρίνη με βούτυρο μαζί με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε ένα - ένα τα αυγά. 
Κοσκινίζουμε στο μεταξύ, όλα τα στερεά υλικά, το αλεύρι, το κακάο, τη μαγειρική σόδα, το αλάτι, τη βανίλια και το baking powder. 
Προσθέτουμε τα στερεά υλικά και το ξινόγαλο εναλλάξ σε 3 δόσεις. 
Ρίχνουμε το μίγμα σε μία φόρμα με αποσπώμενη βάση ή μοιράζουμε το μείγμα σε στρογγυλά ταψάκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου ή 170 βαθμούς για 40 λεπτά αν είναι ένα σκεύος.
Αν έχουμε ψήσει το κέικ σε 1 φόρμα, αφού κρυώσει με ένα μαχαίρι χαράζουμε κατά μήκος της περιφέρειας του κέικ και το σκάβουμε με ένα κουτάλι όσο πιο πολύ γίνεται. Κρατάμε την ψίχα ξεχωριστά. Εναλλακτικά, το αφήνουμε να κρυώσει και το κόβουμε σε 3 φέτες.

Για τη γέμιση:
Σε ένα ποτήρι διαλύουμε 4 κουταλιές από το υγρό της κονσέρβας με το corn flour και το υπόλοιπο το ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι. 
Προσθέτουμε στο κατσαρολάκι την ζάχαρη και την κανέλλα και το διάλυμα του corn flour. Αφήνουμε να δέσει και προσθέτουμε τα βύσσινα. 
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει εντελώς πριν το χρησιμοποιήσουμε. 

Για το σιρόπι:
Ρίχνουμε το νερό σε ένα κατσαρολάκι και τη ζάχαρη. Μόλις πάρει την πρώτη βράση το αφήνουμε για 8 ακόμα λεπτά και μετά το αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε το kirsch (ή οποιοδήποτε λικέρ κατά προτίμηση με βύσσινο) και το αφήνουμε να κρυώσει.

Για τη σαντιγί: 
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη και τις βανίλιες.

Για την σύνθεση του black forest: 
Παίρνουμε το κέικ που έχουμε σκάψει. Βρέχουμε το εσωτερικό του με το σιρόπι, στρώνουμε τη γέμιση με τα βύσσινα, πασπαλίζουμε με τριμμένη σοκολάτα. Από πάνω βάζουμε τη σαντιγί (η ποσότητα ποικίλει ανάλογα την όρεξη μας). Από πάνω ρίχνουμε την ψίχα του κέικ τριμμένη και ραντίζουμε με το σιρόπι.


Αν έχουμε κόψει το κέικ σε φέτες, σε ένα δισκάκι τοποθετούμε ένα από τα τρία λεπτά κέικ. Στρώνουμε τη γέμιση και από πάνω απλώνουμε 5 κ.σ. σαντιγί. Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο κέικ το βρέχουμε με το σιρόπι και απλώνουμε μια λεπτή στρώση σαντιγί. 
Τέλος τοποθετούμε το τρίτο κέικ, το βρέχουμε με σιρόπι και καλύπτουμε με την υπόλοιπη σαντιγί. Διακοσμούμε με τριμμένη σοκολάτα. Σε αυτή την εκδοχή θα χρειαστεί διπλή ποσότητα σαντιγί, οπότε και τα υλικά για τη σαντιγί που θα φτιάξουμε θα είναι διπλά