ΡΑΒΑΝΙ ΜΕ ΚΑΡΥΔΑ ΚΑΙ ΣΟΚΟΛΑΤΑ

Απο την Ντίνα Νικολάου



ΥΛΙΚΑ

Για 1 ταψί διαμέτρου 28 εκ.
250 γρ. χονδρό σιμιγδάλι
1 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα (σκόνη)
χυμός και ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό πορτοκάλι
250 γρ. αγελαδινό βούτυρο (ή μαργαρίνη), λιωμένο + 1 κουτ. σούπας, για το ταψί
4 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
2/3 φλιτζ. τριμμένη ξερή καρύδα + 1/2 φλιτζ. τσαγιού επιπλέον, για το σερβίρισμα
120 γρ. κουβερτούρα 52% κακάο, λιωμένη σε μπεν μαρί, δηλαδή μέσα σε ένα ανοξείδωτο μπολ, στερεωμένο στα χείλη μιας κατσαρόλας στην οποία σιγοβράζει λίγο νερό
Για το σιρόπι
½ φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
300 ml νερό
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ


Σε ένα μπολ βάζω το σιμιγδάλι, τη μισή ζάχαρη και το γιαούρτι. Ανακατεύω καλά, σκεπάζω το μπολ και το αφήνω κατά μέρος για 1 ώρα, μέχρι το σιμιγδάλι να φουσκώσει και να μαλακώσει.

Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνω ένα βαθύ στρογγυλό ταψί με διάμετρο 28 εκ. 

Σε ένα μπολάκι ανακατεύω καλά τη σόδα με το χυμό πορτοκαλιού, μέχρι η σόδα να διαλυθεί. Αδειάζω το υγρό στο μπολ με το σιμιγδάλι, προσθέτω το λιωμένο βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύω πολύ καλά με το σύρμα ή χτυπάω με το μίξερ χειρός, σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι όλα τα υλικά να ενωθούν.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω με το μίξερ τα αυγά με την υπόλοιπη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα ανοιχτόχρωμο και αφράτο μείγμα και το προσθέτω στο μείγμα του σιμιγδαλιού. Συνεχίζω το χτύπημα για ½ λεπτό και σταματάω τη λειτουργία του μίξερ. Προσθέτω τη λιωμένη κουβερτούρα και τα 3/4 φλιτζ. τσαγιού τριμμένη καρύδα και ανακατεύω καλά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά. Αδειάζω το μείγμα στο βουτυρωμένο ταψί και ψήνω για περίπου 45 λεπτά.

Σιρόπι: Σε ένα κατσαρολάκι βάζω να πάρουν μια βράση η ζάχαρη, το νερό και ο χυμός λεμονιού. Χαμηλώνω τη φωτιά και σιγοβράζω το σιρόπι για 8 - 10 λεπτά. Αποσύρω από τη φωτιά και το αφήνω να κρυώσει ελαφρώς.
Βγάζω το ραβανί από το φούρνο, το χαράζω βαθιά σε καρεδάκια (ρόμβους) και με μια κουτάλα της σούπας ρίχνω λίγο-λίγο το ζεστό σιρόπι. Αφήνω το ραβανί κατά μέρος για 30 λεπτά και το πασπαλίζω με το ½ φλιτζ. τσαγιού τριμμένη καρύδα. Σερβίρω αμέσως.