ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ

Από τον Γιάννη Λουκάκο



ΥΛΙΚΑ

  • Για τους κουραμπιέδες
    • 300 γρ. βούτυρο φρέσκο
    • 350 γρ. βούτυρο γάλακτος
    • 220 γρ. άχνη
    • 60 γρ. ρούμι μαύρο
    • 4 γρ. βανίλια φυσική
    • 2 γρ. μπέϊκιν πάουντερ
    • 1120 γρ. αλεύρι γενικής χρήσης
    • 2 γρ. αλάτι
    • 250 γρ. αμύγδαλο, καβουρδισμένο και χοντροκομμένο
    • Ζάχαρη Άχνη για το πασπάλισμα

  • ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Για τους κουραμπιέδες
    Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το βούτυρο με την άχνη και τη βανίλια, σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει (15-20 λεπτά περίπου). Χαμηλώνουμε την ταχύτητα στο μίξερ.
    Aνακατεύουμε το αλεύρι, το μπέϊκιν και το αλάτι και ρίχνουμε αυτό το μείγμα στο χτυπημένο βούτυρο σταδιακά. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και στη συνέχεια το ρούμι. Πλάθουμε τη ζύμη με τα χέρια μας σε ένα ενιαίο κομμάτι.
    Κόβουμε μπαλάκια ζύμης, προσέχοντας να έχουν το ίδιο βάρος και πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο σχήμα που επιθυμούμε.
    Πιέζουμε ελαφρώς με το δάχτυλο τον κάθε κουραμπιέ στην κορυφή του και τους τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα, αφήνοντας μια μικρή απόσταση μεταξύ τους.
    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C για 15-20 λεπτά. Τους βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά και τους πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη.