ΠΑΣΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΙΝΑ




Υλικά

μια δόση παντεσπάνι σοκολάτας
κρέμα ζαχαροπλαστικής
βούτυρο φρέσκο (1 φλιτζάνι του τσαγιού για κάθε 1 κιλό κρέμας ζαχαροπλαστικής)
άρωμα βανίλιας, λίγη μαρμελάδα βερίκοκο ή μήλο ή κυδώνι, γλάσο σοκολάτας

Για το παντεσπάνι σοκολάτας
125 γραμμάρια ζάχαρη
125 γραμμάρια αλεύρι
5 αβγά
30 γραμμάρια κακάο
 
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
6 κουταλιές της σούπας κοφτές, αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας κοφτές, κορν φλάουρ
1/2 κούπα ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
2 κούπα γάλα
2  κρόκοι αβγών, ελαφρώς χτυπημένοι
2 κουταλιές της σούπας κοφτές, ανάλατο βούτυρο
1 κουταλιά του γλυκού βανίλια

 Για το γλάσο
Τρεις κούπες ζάχαρη άχνη
1/3 της κούπας φρέσκο βούτυρο
Τρεις κουταλιές της σούπας γάλα
80 γραμμάρια λιωμένη κουβερτούρα
Μία βανίλια




Εκτέλεση

Για το παντεσπάνι
Χτυπάμε με το μίξερ τα αβγά μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν, στη συνέχει κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το κακάο και το ρίχνουμε σιγά - σιγά στο μείγμα και ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα.

Μόλις τα υλικά μας δέσουν, αδειάζουμε το μείγμα σε ένα στρογγυλό ταψί ή τσέρκι με διάμετρο 20-25 εκατοστά, βουτυρωμένο και αλευρωμένο, Συνεχίζοντας ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 20 με 30 λεπτά.
Για την κρέμα ζαχαροπλαστικής
Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι, το κορν φλάουρ, τη ζάχαρη και το αλάτι. Βράζετε το γάλα και το ρίχνετε στο μείγμα ανακατεύοντας συνεχώς, να ομογενοποιηθούν καλά τα υλικά. Επιστρέφετε το μείγμα στην κατσαρόλα που βράσατε το γάλα, την τοποθετείτε σε μπεν μαρί (σε μεγαλύτερο κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει) και ζεσταίνετε την κρέμα για 15 λεπτά περίπου.

Για το γλάσο
Χτυπάμε καλά στο μίξερ το βούτυρο και ρίχνουμε σιγά σιγά τη μισή ζάχαρη. Προσθέτουμε την υπόλοιπη ζάχαρη και το γάλα και δουλεύουμε μέχρι να γίνει αφράτο και μαλακό το μείγμα.

Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και την προσθέτουμε στο μείγμα, αναδεύοντας κυκλικά με μια σπάτουλα, να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Τέλος προσθέτουμε τη βανίλια κι ανακατεύουμε μερικές γύρες.




Έχετε χτυπήσει πρόχειρα σε ένα μπολάκι τα κροκάδια αυγού. Ρίχνετε λίγη από τη ζεστή κρέμα στα κροκάδια των αβγών κι ανακατεύετε ζωηρά με μια ξύλινη κουτάλα. Ρίχνετε αυτό το μείγμα των αβγών πίσω στην κατσαρόλα κι αφήνετε να ζεσταθεί το μείγμα, πάντα ανακατεύοντας, για άλλα 2 με 3 λεπτά.

 Κατεβάζετε την κρέμα ζαχαροπλαστικής από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο και τη βανίλια. Ανακατεύετε να ενωθούν και τη χρησιμοποιείτε αφού κρυώσει καλά, στο ψυγείο.


Ετοιμάζουμε την κρέμα ζαχαροπλαστικής και, αφού κρυώσει, προσθέτουμε το βούτυρο, φροντίζοντας να είναι μαλακό, και το άρωμα βανίλιας και τα δουλεύου­με καλά με σύρμα, να γίνουν ένα λείο μίγμα.
Κόβουμε το παντεσπάνι, κατά μήκος σε μπαστούνια, με φάρδος 3-4 δάχτυλα. Σκίζουμε κάθε μπαστούνι σε τρεις φέτες και τις ξαναβάζουμε στη θέση τους, τη μια πάνω στην άλλη.

Παίρνουμε τότε ένα -  ένα μπαστούνι, κατεβάζουμε τις δυο πάνω φέτες και αλείφουμε την κάτω, σ' όλο της το μάκρος με την κρέμα ζαχαροπλαστικής, σε μια στρώση με πάχος 1 δάχτυλο περίπου. Τοποθετούμε από πάνω τη δεύτερη φέτα. Έχουμε έτοιμο λίγο σιρόπι αραιό (1 φλιτζάνι νερό - 1 φλιτζάνι ζάχαρη), στο οποίο έχουμε προσ­θέσει λίγο κονιάκ.

Αλείφουμε τη δεύτερη φέτα, με πινέλο, μ' αυτό το σιρόπι και κατόπιν τη στρώνουμε με μια στρώση κρέμας ζαχαροπλαστικής. Τοποθετούμε πάνω την τρίτη φέτα και τη ραντίζουμε με λίγο σιρόπι μαρμελάδας.
Ετοιμάζουμε έτσι όλα τα μπαστούνια, τα βάζουμε στη γραμμή και γλασάρουμε την επάνω επιφάνειά τους με γλάσο σοκολάτας.

Όταν στεγνώσει το γλάσο, κόβουμε τα μπαστού­νια σε πάστες, με κοφτερό μαχαίρι, που το σκουπί­ζουμε, μετά από κάθε κοψιά, με βρεγμένο πανί.

 Γαρνίρουμε κάθε πάστα με μισό κερασάκι, στο κέντρο και σαντιγί!