ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΚΕΙΚ ΜΕ ΜΑΥΡΗ ΜΠΥΡΑ




Υλικά

Για το κέικ
125 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250 γραμμάρια ζάχαρη καστανή
175 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γραμμάρια του κακάο άγλυκο
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
3 αυγά
150 γραμμάρια γιαούρτι
200 ml Guinnes μπύρα
150 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη λιωμένη

Για το frosting
1/4 φλιτζανιού βούτυρο μαλακό
112 γραμμάρια τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια εσάνς
1 κούπα και ¾ της κούπας ζάχαρη άχνη




Εκτέλεση

Για το κέικ
Στο κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει.
Σε άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, σκόνη κακάο και τη σόδα, μπέικιν.
Σε μπέν μαρι λιώνουμε τη σοκολάτα κουβερτούρα και αφήνουμε στην άκρη.

Σταδιακά προσθέστε στο μείγμα βουτύρου ένα - ένα τα αυγά, το γιαούρτι μια μία κουταλιά το μείγμα αλευριού και τη μπύρα. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει μια λεία, γυαλιστερή ρευστή ζύμη. Τέλος προσθέτουμε ανακατεύοντας τη λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα.
Ρίχνουμε το μείγμα σε ταψί με λαδόκολλα και ψήστε 160 βαθμούς με αέρα (180 με αντιστάσεις) 2 σκάλα για περίπου 45 - 55 λεπτά.
Μετά το ψήσιμο, αφαιρέστε το κέικ από το φούρνο, αφήνετε να κρυώσει για 10 με 15 λεπτά στο ψυγείο και απλώστε το frosting.

Για το frosting
Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε το μαλακό βούτυρο μαζί με το τυρί κρέμα τα χτυπάμε στη δυνατή σκάλα του μίξερ μέχρι να ενωθούν τα υλικά μας και γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.

Στη συνέχεια ρίχνουμε μια κούπα και ¾ της κούπας ζάχαρη άχνη και ανακατεύουμε στη δυνατή σκάλα του μίξερ μέχρι να γίνει ένα αφράτο και ομοιογενές μείγμα.



Source