ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ

Απο τον Στέλιο Παρλιάρο



Υλικά για τα μελομακάρονα:
  • 400 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  • 530 γρ. ηλιέλαιο
  • 1,200 γρ. αλεύρι
  • 30 γρ. ζάχαρη άχνη Saint Louis
  • ½ κουτ. του γλυκού σόδα
  • ¼ κουτ. του γλυκού κανέλα
  • 1/6 κουτ. του γλυκού γαρύφαλλο
  • 50 γρ. βούτυρο Lurpak λιωμένο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Υλικά για το σιρόπι:
  • 500 γρ. νερό
  • 700 γρ. λευκή ζάχαρη Saint Louis
  • 1 πορτοκάλι κομμένο στα 2
  • 2 ξυλάκια κανέλας
  • 100 γρ. μέλι
  • καρύδια χοντροκομμένα
  • μέλι για το μέλωμα


Εκτέλεση για το σιρόπι:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, το πορτοκάλι και τα ξυλάκια κανέλας. Βάζουμε στη φωτιά, αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό και αποσύρουμε. Ρίχνουμε το μέλι και το αφήνουμε να κρυώσει.


Εκτέλεση για τα μελομακάρονα:

Σ’ ένα βαθύ σκεύος ρίχνουμε όλα τα υγρά και το βούτυρο. Προσθέτουμε την άχνη και όλα τα μυρωδικά μαζί. Ανακατεύουμε με το χέρι και προσθέτουμε το αλεύρι. Συνεχίζουμε απαλά το ανακάτεμα με το χέρι από το κέντρο προς τα έξω έτσι ώστε να μην «κορδώσει» η ζύμη (δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα για να μη σφίξει). Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ σχήματα και περνάμε τη μια επιφάνειά τους σε τρίφτη.

Τα τοποθετούμε σε μία λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (Miele) στους 180οC για 30 λεπτά περίπου έως ότου πάρουν σκούρο χρυσαφί χρώμα. Μόλις βγουν από το φούρνο ζεστά τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι. Με μια κουτάλα τα γυρίζουμε για 1 λεπτό περίπου. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σίτα να στραγγίξουν. Σε μια πιατέλα βάζουμε λίγο μέλι και χοντροκομμένο καρύδι. Τοποθετούμε σε μια σειρά τα μελομακάρονα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία αρκετές φορές.