ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ


ΥΛΙΚΑ


1 κιλό ακτινίδια ώριμα
700 γραμμάρια ζάχαρη
1 κούπα  νερό
Χυμό από τρια λεμόνια
Λίγα φύλλα αρμπαρόριζας

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξεφλουδίζετε τα ακτινίδια και τα κόβετε στα τέσσερα. Στη συνέχεια τα ρίχεντε ένα μεγάλο μπολ μαζί με νερό και χυμό από δυο λεμόνια. Φροντίστε το νερό να καλύπτει τα ακτινίδια. Αφήνετε να σφίξουν για 4 ώρες. Στη συνέχεια στραγγίζετε τα ακτινίδια χωρίς να τα ξεπλήνετε και ρίξτε τα σε μια μεγάλη καταρόλα εναλλάξ με τη ζάχαρη. Σκεπάστε με το καπάκι της κατσαρόλας και αφήνετε για 8 ώρες μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους (δεν τα βράζετε ακόμα).

Έπειτα βάζετε την κατσαρόλα σε χαμηλή εστία, ριχνετε το νερό και μόλις πάρουν βράση, βράζετε για 5 λεπτά και ξαφρίζετε με ένα κουτάλι τους αφρούς.
Αποσύρετε από την εστία και αφήνετε το γλυκό να κρυώσει για τουλάχιστον 8 ώρες.

Την επόμενη μέρα ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και βράζουμε για 10 έως 15 λεπτά περίπου, απ᾿ την ώρα που θα πάρει βράση, μέχρι να μαλακώσουν τα ακτινίδια και να δέσει το σιρόπι.
Λίγο πριν το τέλος, ρίχνετε το χυμό του λεμονιού μαζί με την αρμπαρόριζα.
Το ρίχνουμε σε αποστειρωμένα βάζα και αποθηκεύουμε στο ψυγείο.