Σπιτικό βούτυρο με μόνο δύο υλικά

Φτιάξτε σπιτικό βούτυρο με μόνο δύο υλικά


Φτιάξτε σπιτικό βούτυρο με μόνο δύο υλικά

Αν και το βούτυρο κάποτε είχε κακή φήμη και μάλιστα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, η αλήθεια είναι ότι η κατανάλωσή του με μέτρο δεν εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία μας. Αντιθέτως, χάρη στις ουσίες που περιέχει αυτό το προϊόν μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη στον οργανισμό.

Οι άνθρωποι συχνά συγχέουν το φυσικό, υγιεινό βούτυρο με τις μαργαρίνες που πωλούνται στα σούπερ μαρκετ, οι οποίες είναι γεμάτες με ραφιναρισμένα πολυακόρεστα έλαια, θερμίδες, συντηρητικά καθώς και άλλα συστατικά που δεν είναι καλά για τον οργανισμό. Ωστόσο, αν μάθετε να ξεχωρίζετε ένα καλό βούτυρο από μια ανθυγιεινή μαργαρίνη, θα μπορέσετε να απολαύσετε αυτήν την τροφή και θα επωφεληθείτε από τις ιδιότητές της.


Γιατί το βούτυρο είναι ανθυγιεινό;


Το βούτυρο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και κορεσμένα λιπαρά τα οποία είναι απαραίτητα για να διατηρείτε το σώμα σας υγιές. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πρέπει να καταναλώνετε μόνο μικρές ποσότητες βουτύρου και να το συνοδεύετε με υγιεινές τροφές. Τα βασικά οφέλη του βουτύρου είναι τα εξής:

Βιταμίνες: Το φυσικό βούτυρο είναι μια θρεπτική τροφή που σας προσφέρει λιποδιαλυτές βιταμίνες Α, D, Ε και Κ. Η βιταμίνη Α θεωρείται απαραίτητη για την καλή όραση και για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να απορροφήσει περισσότερο ασβέστιο το οποίο με τη σειρά του διευκολύνει και ενισχύει τις λειτουργίες του σώματος.

Μεταλλικά στοιχεία: Ένα από τα βασικά μεταλλικά στοιχεία που περιέχει το βούτυρο είναι το σελήνιο. Αυτό το πανίσχυρο αντιοξειδωτικό συνδέεται άμεσα με τη μείωση των καρκινικών νεοπλασιών, αν και αυτός ο ισχυρισμός δεν έχει αποδειχθεί ακόμη. Το βούτυρο αποτελεί επίσης μια καλή πηγή ιωδίου, το οποίο ενυπάρχει στο βούτυρο στην πιο απορροφήσιμη μορφή του.

Λιπαρά οξέα: Το βούτυρο καθώς και μερικά από τα κορεσμένα λιπαρά του διαθέτουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Επιπλέον, περιέχει συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA) το οποίο θεωρείται ότι συνεισφέρει στην πρόληψη του καρκίνου και στην απώλεια βάρους. Ερευνητές έχουν επισημάνει ότι το συζευγμένο λινολεϊκό οξύ (CLA) βρίσκεται κυρίως στο γάλα και στο βούτυρο που προέρχεται από αγελάδες που τρέφονται με χόρτα.

Λεκιθίνη: Χάρη σε αυτή την ουσία, το βούτυρο έχει επίσης τη δυνατότητα να προστατεύει τα κύτταρά σας από οξειδωτική βλάβη ενώ παράλληλα βοηθά στην αύξηση του μεταβολισμού των λιπαρών τα οποία προκαλούν την αύξηση της χοληστερόλης.

Χοληστερόλη: Πρόκειται για ένα από τα κύρια συστατικά λόγω του οποίου έχει αποκτήσει αυτήν την τόσο κακή φήμη το βούτυρο αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου κακό για την υγεία σας. Οι ασθένειες που σχετίζονται με την υψηλή χοληστερόλη οφείλονται συνήθως στην υπερβολική κατανάλωση απλών υδρογονανθράκων. Συνεπώς, η κατανάλωση μικρών ποσοτήτων βουτύρου δεν είναι επικίνδυνη αλλά αντιθέτως θα μπορούσατε να ωφελήσετε την υγεία σας και να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών.


Πώς να φτιάξετε υγιεινό, σπιτικό βούτυρο;


Φτιάξτε σπιτικό βούτυρο με μόνο δύο υλικά
Εφόσον μάθετε πώς να φτιάχνετε αυτό το πεντανόστιμο σπιτικό βούτυρο δεν πρόκειται να ξαναγοράσετε τις μαργαρίνες που βρίσκετε σε διάφορα καταστήματα οι οποίες είναι άκρως ανθυγιεινές. Μόνο με δυο υλικά μπορείτε να φτιάξετε ένα μαλακό πεντανόστιμο βούτυρο το οποίο θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε σε όλα σας τα φαγητά.


Υλικά


1/4 της κούπας βιολογική κρέμα γάλακτος.
3/4 της κουταλιάς του γλυκού αλάτι.


Προετοιμασία


Ρίχνετε την κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ από ένα σταθερό μίξερ ή σε ένα μεγάλο βάζο με καλό καπάκι και βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε γεμίσει το δοχείο πάνω από τη μέση.

Έπειτα αρχίστε να χτυπάτε δυνατά την κρέμα για 10 λεπτά (ή και περισσότερο, αν χρειαστεί) μέχρι να αποκτήσετε την υφή βουτύρου που επιθυμείτε. Καθώς χτυπάτε, θα δείτε ότι ένα λευκό υγρό θα αρχίσει να ξεχωρίζει από την κρέμα ενώ η κρέμα θα αρχίσει να αποκτά μια σταθερή μορφή. Αυτό το υγρό είναι το ξινόγαλο και δεν το χρειάζεστε για να φτιάξετε το σπιτικό βούτυρο. Ωστόσο, αν θέλετε μπορείτε να το φυλάξετε για άλλη συνταγή.

Συνεχίστε να χτυπάτε προσεκτικά μέχρι το βούτυρο να διαχωριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο από το ξινόγαλο.

Εφόσον αφαιρέσετε το ξινόγαλο, προσθέστε το αλάτι και συνεχίστε το χτύπημα για μερικά λεπτά ακόμη. Έπειτα, μόλις το βούτυρο αποκτήσει μια ωραία και σφιχτή υφή βάλτε το κάτω από το νερό για να αφαιρέσετε τυχόν υπολείμματα ξινόγαλου. Μπορείτε να τοποθετήσετε το βούτυρο σε ένα κόσκινο για να διευκολύνετε τη διαδικασία. Μετά από αυτό το βήμα, το υγιεινό και σπιτικό βούτυρό σας θα είναι έτοιμο προς κατανάλωση.

Τέλος, να θυμάστε ότι το βούτυρο πρέπει να το βάλετε σε ένα δοχείο και να το αφήσετε στο ψυγείο. Υπό αυτές τις συνθήκες θα διατηρηθεί για ένα μήνα περίπου.


Σημείωση: Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε γεύσεις στο βούτυρο για να του χαρίσετε μια ξεχωριστή και γευστική πινελιά. Για παράδειγμα, μπορείτε να προσθέσετε ψιλοκομμένα φρέσκα βότανα όπως θυμάρι, βασιλικό, σχοινόπρασο ή άλλα.

Φτιάξτε σπιτικό βούτυρο με μόνο δύο υλικά


Πηγη: http://simplylife.gr/